Kredietbeoordelaars Standard & Poor's (S&P) en Fitch hebben hun beoordeling van de vooruitzichten van de Russische Federatie verlaagd. 

Fitch heeft de vooruitzichten van Rusland voor de lange termijn naar beneden bijgesteld.

De kredietbeoordelaar vreest de mogelijke gevolgen van de politieke spanningen rond Oekraïne en beoordeelt het toekomstperspectief voor Rusland als negatief. Vrijdag maakte Fitch de herziening bekend. 

Voorheen werd Rusland nog als stabiel gekenschetst. Standard & Poor's verlaagde de Russische vooruitzichten donderdag al. 

Sancties

Fitch loopt met de negatieve beoordeling vooruit op eventuele verdere economische sancties van de EU en de Verenigde Staten. Alleen al de dreiging van nieuwe maatregelen heeft gevolgen, doordat investeerders nu al op eventuele verdere sancties anticiperen.

"Aangezien de banken in de VS en de EU onder de huidige omstandigheden misschien terughoudend zijn in het verstrekken van leningen aan Rusland, vertraagt dat de economische groei", denkt Fitch. 

Druk

De sancties die Rusland tot dusver kreeg opgelegd, onder meer reisverboden voor individuen en bevriezingen van tegoeden, hebben volgens Fitch een minimale impact op de economie. 

De Russische economie stond in 2013 al onder druk, schrijft Fitch. De groei nam af met 1,3 procent en er werd minder geïnvesteerd. Voor 2014 voorziet Fitch een groei van minder dan een procent, voor 2015 een groei van twee procent. Dan moeten de investeringen wel aantrekken.

Door de zwakke roebel en de geopolitieke spanningen krijgt Rusland mogelijk te maken met een recessie, voorspelt Fitch. 

Wat doen kredietbeoordelaars? | Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | Alle berichten over Oekraïne