De Rabobank heeft een claim binnengekregen vanwege het sjoemelen met de Euriborrente. Een vastgoedonderneming wil op basis hiervan de ooit gekochte renteswap terugdraaien.

Dat meldt nieuwssite Follow the Money.

De site heeft een dagvaarding ingezien van de vastgoedonderneming, een voormalige klant van de Rabobank, die vanwege de fraude met de Euriborrente de afgesloten renteswap met terugwerkende kracht wil terugdraaien.

De hoogte van de euriborrente heeft namelijk invloed op de waarde van de zogenoemde rensteswap.

"Rabobank kan hier niet onderuit. Want er is geen twijfel over dat Rabobank gefraudeerd heeft met Euribor", zegt advocaat van de onderneming Carel Abeln tegen Follow the Money. 

"Dat rentetarief maakt onlosmakelijk onderdeel uit van de renteswap. Dat betekent dat er bij de verkoop van renteswaps sprake was van bedrog of dwaling, en dat teveel betaalde rente terugbetaald moet worden", aldus Abeln.

Indekken

Bij een renteswap wordt de variabele Euriborrente van een lening, meestal rond de 4 procent, ingeruild tegen een vast percentage. Zo dekken ondernemers zich in tegen het risico van een stijgende rente, de bank betaalt dan immers het verschil.

Omdat de rente de afgelopen jaren door de crisis juist is gedaald, betalen ondernemers nu meer voor hun lening dan wanneer zij geen renteswap hadden afgesloten. Bijna alle renteswaps zijn voor de crisis verkocht, die hebben dan ook bijna allemaal een negatieve waarde.

Claim

In de zaak tegen de Rabobank claimt de onderneming een bedrag van 750.000 euro. Dat is het verschil tussen de Euriborrente, toen 4,4 procent, en de vaste rente die de vastgoedonderneming betaalde voor een afgesloten lening in 2007 van 5 miljoen euro voor ruim vijf jaar. 

Omdat de Rabobank duizenden van dit soort leningen heeft afgesloten, kan de uitkomst van deze zaak grote financiële consequenties hebben.

Libor

Vorig jaar oktober werd de bank al bestraft voor het frauderen met de interbancaire rentes Libor en Euribor.

Dit wereldwijd veelgeruikte percentage gebruiken banken om elkaar geld te lenen. Rabobank trof een schikking met toezichthouders in Nederland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten voor 774 miljoen euro.

Column: Renteswap: de renteverzekering die vrijwel niets verzekert | Dit moet u weten over de Liborrente