De boetes die De Nederlandsche Bank (DNB) aan banken kan uitdelen moeten omhoog. Dat heeft DNB-president Klaas Knot donderdag gezegd tijdens opnames van het NTR-programma College Tour.

De centrale bank heeft de strenge sancties volgens Knot nodig om effectief toezicht te kunnen houden.

"Het regime is mild in vergelijking tot andere landen," zei Knot in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. DNB mag boetes opleggen die bij recidive kunnen oplopen tot acht miljoen euro.

De Rabobank betaalde vorig jaar aan Amerikaanse en Britse autoriteiten honderden miljoenen euro's boete vanwege de Libor-affaire. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) noemde de sancties die DNB kon opleggen destijds 'een lachertje'.

Gulden

Knot zei in gesprek met studenten en presentator Twan Huys verder af te treden bij een Nederlands vertrek uit de eurozone. Dat zou hij ook doen als een PVV-regering de gulden zou herinvoeren.

"Dat maak ik niet mee." Opstappen zou volgens de DNB-president dan een logische keuze zijn. "Ik heb de euro te vuur en te zwaard uitgedragen."

Referendum

Ook tegen een referendum over afschaffing van de munt heeft Knot bezwaren. "Zeg er dan wel bij wat ja of nee impliceert," zei de bankpresident.

Een nee tegen de euro levert volgens hem enorme economische schade op. In 2012 sprak Knot zich al uit tegen een volksraadpleging over de euro.

Toezicht

Knot juichte het tijdens de opnames van het programma toe dat de Europese Centrale Bank dit najaar de controle op banken van de nationale toezichthouders overneemt.

"We moeten beslissingsbevoegdheid inleveren, maar krijgen er iets fantastisch voor terug," zei hij. In plaats van zeven banken houdt DNB vanaf komend najaar volgens Knot via de ECB toezicht op 128 banken. Het Europees Parlement en de ministers van financiën bereikten eerder donderdag een akkoord over een Europese bankenunie.

Voordat de ECB het toezicht dit najaar overneemt, neemt de instelling de Europese banken eerst een gezondheidstest af. Knot voorziet voor Nederlandse banken geen grote problemen. Hij verwacht dat zij verliezen op slechte leningen met eigen inkomsten kunnen compenseren.