Dominique Strauss-Kahn, de voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds die daar in 2011 vertrok na een seksschandaal, gaat een nieuw investeringsfonds opzetten.

Strauss-Kahn wil daarvoor 2 miljard dollar, bijna 1,5 miljard euro, ophalen bij investeerders wereldwijd, zo werd donderdag bekend.

De Fransman, in zijn vaderland bekend als DSK, waagde vorig jaar al een poging zijn werkzame leven weer op te bouwen door bestuurder te worden bij de Luxemburgse bank LSK & Partners.

Het beoogde investeringsfonds, met de naam DSK Investments, zal deel uitmaken van LSK en wordt persoonlijk door Strauss-Kahn geleid. Hij wordt bijgestaan door zijn dochter Vanessa, die hoogleraar economie is.

Aanranding

DSK, die driemaal minister was in socialistische regeringen in Frankrijk, werd bijna 3 jaar geleden door een kamermeisje in New York beschuldigd van vrijheidsberoving en aanranding. Hij zat enkele dagen in een gevangenis in de VS en werd daarna onder huisarrest geplaatst. Kort daarna trad hij terug als IMF-president.

De strafzaak rond het kamermeisje werd geseponeerd. Daarna kwam DSK echter ook nog in opspraak, onder meer wegens vermeende seksfeestjes in Hotel Carlton in Lille waarbij hij en anderen als pooier zouden hebben opgetreden.