De werkloosheid in Nederland is in februari opgelopen tot 8,8 procent van de beroepsbevolking.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

13.000 mensen raakten vorige maand werkloos, wat het totaal op 691.000 bracht. In januari kwam de werkloosheid nog uit op 8,6 procent.

De werkloosheid is voor de derde maand op rij gestegen. Daarmee ligt de werkloosheid weer ongeveer even hoog als in juli 2013. Gemiddeld steeg de werkloosheid gedurende de afgelopen drie maanden met 13.000 per maand.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Werkloze jongeren

Onder 25- tot 45-jarigen nam de werkloosheid het hardst toe, met gemiddeld zevenduizend personen per maand. Het aantal werkloze jongeren is de afgelopen drie maanden daarentegen nauwelijks toegenomen.

"Onder jongeren is het aantal mensen dat zich aanbiedt op de arbeidsmarkt lager", verklaart CBS-econoom Peter Hein van Mulligen tegenover NU.nl. "Zij blijven bijvoorbeeld langer studeren."

"De middengroep, de mensen van 25 tot 45 jaar, wordt het zwaarst geraakt door de hoeveelheid faillissementen. Bovendien zijn jongeren makkelijker te ontslaan en hebben ouderen een betere ontslagbescherming. Hierdoor valt de middengroep een beetje tussen wal en schip", aldus Van Mulligen.

Volgens de internationale ILO-definitie is de werkloosheid in Nederland gestegen van 7,1 procent in januari tot 7,3 procent vorige maand.

WW-uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen bleef met een stijging van 0,1 procent vrijwel gelijk, zo blijkt uit cijfers van UWV. Het aantal kwam net als in januari, toen nog een stijging van 2 procent werd genoteerd, uit op 460.000.

Ten opzichte van een jaar eerder waren er 22 procent meer uitkeringen. De sterkste stijging was te zien in de sectoren vervoer en opslag en zorg en welzijn.

De kleine stijging van het aantal uitkeringen in februari kwam voor rekening van 45-plussers. Onder 55-plussers vielen de hardste klappen. Onder 45-minners daalde het aantal lopende WW-uitkeringen, waarbij de afname het grootst was onder jongeren tot 25 jaar.

"Dit komt doordat 45-plussers langer recht op WW hebben", verklaart Van Mulligen. "Bovendien geldt: hoe ouder je bent, hoe langer het vaak duurt voordat je weer uit de WW bent."

Collegeprogramma's

"Werk moet niet alleen centraal staan in de begroting van 2015 van het kabinet, maar ook in alle collegeprogramma's waar de komende weken over onderhandeld wordt", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie op de cijfers.

"Landelijk moeten de lasten op arbeid omlaag zodat werk meer gaat lonen en meer mensen aan de slag kunnen. Ook zou je een premiekorting kunnen geven aan bedrijven die nu al mensen in dienst nemen, in plaats van hiermee te wachten tot 2015."

Prioriteit

"Het is duidelijk dat het creëren van banen nog steeds prioriteit nummer een moet zijn van de politiek. Zowel bij de landelijke als bij de lokale politici die gisteren zijn verkozen. Mensen zijn op zoek naar werk en zekerheid", FNV-voorzitter Ton Heerts.

"Het is nu echt tijd om te investeren in mensen en werkgelegenheid. We willen echte banen voor iedereen in elke gemeente."

Vijf vragen over werkloosheid