NEW YORK - Het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard heeft van de openbare aanklager een dagvaarding ontvangen over de recente stemming van de aandeelhouders over de voorgenomen fusie met branchegenoot Compaq. Verder heeft de Amerikaanse beurscommissie (SEC) gevraagd om informatie over de zaak, zo heeft Hewlett maandag meegedeeld.

De stemming had plaats op 19 maart. Het resultaat is nog steeds niet bekend. Topvrouw Carly Fiorina claimde kort na afloop dat een meerderheid akkoord ging. Maar bestuurslid Walter Hewlett, een zoon van oprichter William Hewlett en een fel tegenstander van de fusie, stapte naar de rechter om een samengaan met Compaq alsnog te voorkomen. Volgens hem zijn aandeelhouders op oneigenlijke gronden overgehaald akkoord te gaan en werden stemmen gekocht.

De dagvaarding, afkomstig van de openbare aanklager in het zuidelijke district van de staat New York, betreft het stemgedrag van de aandeelhouders Deutsche Bank, Northern Trust Corporation en aan die twee financiële instellingen gelieerde partijen. De SEC heeft Hewlett-Packard gevraagd op basis van vrijwilligheid informatie te geven over de contacten met Deutsche Bank, ook inzake de stemming.

Hewlett-Packard is zich van geen kwaad bewust en heeft alle medewerking toegezegd. "We hebben langdurige relaties met Deutsche Bank en veel andere institutionele aandeelhouders. Sommige stemden voor de fusie, andere tegen, sommige splitsten hun stemmen, andere veranderden van mening, in beide richtingen", aldus het concern in een verklaring aan de SEC. Hewlett-Packard blijft optimistisch dat de fusie volgens plan wordt afgerond.

/ECONOMIEHP claimt victorie in gevecht om CompaqHewlett-Packard koopt rivaal Compaq