Griekenland ligt op koers om zijn financiële doelen te halen, terwijl de economie op weg is naar een voorzichtig herstel. 

Dat concludeerden toezichthouders van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag.

Volgens de trojka boekt Griekenland vooruitgang bij de hervorming van de economie. Daarbij moet het ook dit jaar mogelijk zijn om de overheidsfinanciën verder te verbeteren.

De zwakke positie van veel banken blijft wel een zorgpunt. Volgens de toezichthouders hebben veel Griekse banken waarschijnlijk meer kapitaal nodig dan uit de stresstest van de centrale bank van Griekenland blijkt.

Werkgelegenheid

De hervorming van de arbeidsmarkt loopt achter op schema, maar de Griekse regering zal de beloofde maatregelen volgens de trojka in de loop van dit jaar geleidelijk doorvoeren.

De hervormingen moeten de concurrentiepositie van Griekenland verbeteren en ervoor zorgen dat de economie sterker kan groeien en de werkgelegenheid weer kan toenemen.

Diep dal

De Griekse economie ging de afgelopen jaren door een diep dal, waardoor de werkloosheid is opgelopen tot ruim 26 procent. Voor dit jaar wordt de eerste minieme economische groei sinds 2007 voorzien.

De geldschieters van Griekenland braken hun onderzoeksmissie eind vorig jaar af omdat er te weinig voortgang werd gemaakt met de hervormingen.

De inspecteurs keerden eind vorige maand terug in het land en hebben hun onderzoek nu afgerond. De eurogroep en het IMF zullen de bevindingen de komende weken bespreken.