Woningcorporatie Vestia gaat extra woningen verkopen en nog meer bezuinigen op het personeel. 

Dat meldt NRC Handelsblad woensdag op basis van een interview met topman Arjan Schakenbos van Vestia. De corporatie die twee jaar geleden werd opgeschrikt door een miljardenverlies als gevolg van fraude met derivaten, wil tot 2022 dertigduizend woningen verkopen, twee keer zo veel als eerder gepland.

Vestia gaat zich alleen nog richten op Rotterdam en Den Haag, steden waar de corporatie relatief groot is. Op het hoogtepunt was Vestia de grootste woningcorporatie van Nederland, met zo'n negentigduizend woningen.

Naast de extra verkoop van woningen wil Vestia ook vijftien procent extra bezuinigen op het personeel en de organisatie. Hoeveel gedwongen ontslagen daarbij vallen is nog niet bekend.

Fraude

Vestia kwam begin 2012 in de problemen toen bleek dat er door kasbeheerder Marcel de V. op grote schaal werd gespeculeerd op een rentestijging door middel van derivaten. Toen de rente daalde liepen de verliezen voor de corporatie echter op.

Uiteindelijk kocht Vestia de derivaten voor twee miljard euro af. Marcel de V. wordt van fraude verdacht, omdat hij persoonlijk zou hebben geprofiteerd van de grootschalige aankoop van de derivaten.