De Europese Commissie heeft vijf bedrijven die lagers leveren aan de automobielindustrie boetes van in totaal ruim 950 miljoen euro opgelegd. De bedrijven hebben verboden prijsafspraken gemaakt.

Dat maakt de concurrentiewaakhond woensdag bekend.

Het Duitse Schaeffler, het Zweedse SKF en vier Japanse branchegenoten hebben volgens de commissie tussen 2004 en 2011 onderling afspraken gemaakt over de prijzen die zij autofabrikanten voor hun producten in rekening brachten.

Het Japanse JTEKT verklikte het kartel en kreeg geen boete. Schaeffler en SKF zijn met boetes van respectievelijk 370 en 315 miljoen euro het zwaarst bestraft.

Europees mededingingscommissaris Joaquin Almunia sprak van een mijlpaal in de aanpak van kartelvorming tussen toeleveranciers aan de automobielindustrie.

Eerder beboette de commissie leveranciers van bedradingen en schuim dat gebruikt wordt in autostoelen. Volgens Almunia kunnen prijsafspraken er uiteindelijk toe leiden dat consumenten te veel moeten betalen voor auto's.

Illegaal gedrag

''Ik hoop dat de opgelegde boetes bedrijven van dergelijk illegaal gedrag zullen weerhouden, en zullen helpen de concurrentie in de autobranche te herstellen'', zegt Almunia.

Hij voegt eraan toe dat prijsafspraken over onderdelen de concurrentiepositie van Europese autobouwers aantast. De consument betaalt daarvoor uiteindelijk de prijs omdat auto's duurder worden dan nodig is, aldus de eurocommissaris.

Een lager zorgt ervoor dat verschillende onderdelen van een constructie beter ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.