Schoonmakers gaan de komende dagen verrassingsacties houden, vooral op plaatsen en momenten waar de werkgevers en opdrachtgevers het hardst worden getroffen.

Acties rond de Nuclear Security Summit (NSS) zijn daarbij mogelijk. Dat heeft FNV Schoonmaak dinsdag laten weten.

Een ultimatum van de bond liep dinsdag om 12.00 uur af. De OSB, waarin de schoonmaakwerkgevers zijn verenigd, kon tot dat moment ingaan op de eisen van de bonden.

OSB liet de termijn verstrijken. FNV is "helemaal klaar" met de schoonmaakbranche, zegt bestuurder Ron Meyer dinsdag. Gesprekken tussen werkgevers en bonden liepen spaak door verschillen van mening over de wachtdagen bij ziekte, het loonbod en de reiskostenvergoeding. Begin maart stapte FNV Schoonmaak uit het overleg. 

Armoede

Meyer ergert zich er vooral aan dat de "schoonmaakbazen ziek personeel straffen'', door medewerkers bij ziekmelding de eerste twee dagen niet door te betalen. Bovendien leeft een groot deel van de 150.000 schoonmakers in Nederland in armoede, aldus de vakbondsman.

In 2012 voerden schoonmakers ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Toen werd pas na meer dan honderd dagen van manifestaties en stakingen een principeakkoord met de werkgevers gesloten.

Reactie werkgevers

De werkgevers laten dinsdag in een reactie weten dat de aangekondigde acties een 'onevenredig middel' zijn. "FNV vertrok van tafel vlak voordat er een doorbraak kon worden bereikt", zegt voorzitter van OSB Hans Simons. 

Al bij het uitgaan van het embargo had de OSB laten weten niet op de 'onrealistische' eisen te willen ingaan. De OSB had volgens Simons al overeenstemming bereikt met FNV over het pensioenstelsel, het ziekteverzuim en werkgelegenheid. Door het opstappen van de bond zijn de vorderingen nu tenietgedaan. 

Simons vindt met name de looneis van de bond 'ondenkbaar en van een andere planeet'. "De loonkosten voor de schoonmaakwerkgevers zouden met tien tot dertien procent stijgen bij de eisen van FNV", zegt Simons, die verwacht dat de bond met de acties de publieke opinie tegen zich krijgt. "Maar de acties zijn hun eigen verantwoordelijkheid." 

Alles over de nucleaire top in ons dossier