Dat de werkgelegenheid op termijn wel weer zal aantrekken is geen reden voor het kabinet om nu stil te zitten. 

Dat stellen de vakbonden in reactie op de dinsdag gepresenteerde visie op de Nederlandse economie van het Centraal Plan Bureau (CPB).

''Goed dat er weer wat vertrouwen in de economie aan het ontstaan is, maar voor bijna 700.000 werklozen is alleen vertrouwen onvoldoende, zij willen werk en zekerheid'', stelde FNV-voorzitter Ton Heerts.

''Daarom is bijvoorbeeld het plan van het kabinet om de AOW-leeftijd straks nog sneller te verhogen zo’n slecht idee. Die verhoging heeft de afgelopen jaren al voor een toename van de werkloosheid gezorgd en ondermijnt het broze vertrouwen.''

Maatregelen

Maurice Limmen, voorzitter van het CNV, wil meer actie om een baanloze groei van de economie te voorkomen. Volgens hem kan de politiek direct maatregelen nemen om de werkgelegenheid te vergroten. ''Denk bijvoorbeeld aan een premiekorting voor werkgevers die nu al extra mensen in dienst nemen, in plaats van te wachten tot 2015.''

Ook vakcentrale MHP noemde de ramingen van het CPB nog geen reden tot juichen. ''Dankzij de aantrekkende wereldeconomie hebben we nu weliswaar te maken met een kleine groeiverwachting voor 2014 en 2015, maar de gebrekkige binnenlandse consumptie en de hoge werkloosheid blijven zorgen baren, waardoor er nauwelijks perspectief is voor jongeren en ouderen'', aldus MHP-voorzitter Bob van der Wal.

Ouderenbond ANBO wijst erop dat de koopkracht voor gepensioneerden niet alleen dit jaar maar ook volgend jaar achterblijft ten opzichte van die van de werkende bevolking. De bond vindt dat ''onacceptabel'' en dringt aan op maatregelen.