Het Duitse constitutionele hof heeft bezwaren die waren ingediend tegen de instelling van het permanente Europese noodfonds ESM afgewezen. Dat maakte president Andreas Vosskuhle van het hof dinsdag bekend.

Bij de oprichting van het ESM zijn ook strengere begrotingsnormen afgesproken waaraan de deelnemende landen zich moeten houden. Volgens de hoogste Duitse rechtsinstantie behoudt de volksvertegenwoordiging desondanks voldoende zeggenschap over het eigen huishoudboekje van de Bondsrepubliek.

Het hof had in september 2012 al bepaald dat de Duitse deelname aan het permanente vangnet voor eurolanden die in financiële moeilijkheden geraken, niet strijdig is met de grondwet.

Verscheidene partijen tekenden daartegen bezwaar aan, maar die klachten zijn niet-ontvankelijk of ongegrond verklaard. Verder beroep is niet meer mogelijk.

Bij het hof zijn ook bezwaren ingediend tegen het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om indien nodig staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen. Die klachten verwees het grondwettelijke hof eerder al door naar het Europees Gerechtshof.