CNV Vakmensen organiseert voorlopig geen acties in de schoonmaaksector. Volgens de vakbond wordt met goed overleg 'vaak meer bereikt' en zijn er bovendien al concrete afspraken gemaakt met de werkgevers.

FNV Bondgenoten dreigt wel met stakingen, als de werkgevers niet reageren op een ultimatum dat maandagavond afloopt.

CNV Vakmensen peilt de komende weken de mening van de bij de bond aangesloten schoonmakers over het vastgelopen cao-overleg.

De onderhandelingen liepen stuk over de wachtdagen bij ziekte, het loonbod en de reiskostenvergoeding. De vakbond wil nu van de leden weten wat zij het belangrijkste vinden.

Volgens onderhandelaar Jan Kampherbeek zijn er in de afgelopen maanden al belangrijke afspraken gemaakt met de werkgevers. "Ze willen bijvoorbeeld serieus aan de slag met ons voorstel voor bredere en grotere dienstverbanden voor schoonmakers", zegt hij. 

Ook zijn er concrete plannen voor een vakopleiding facilitair medewerker, zodat schoonmakers ook makkelijker aan de slag kunnen als cateraar, in de postkamer of als receptionist. "Nu is het zaak dat we er ook op andere belangrijke onderwerpen met elkaar uit gaan komen."

FNV

FNV Bondgenoten stelde werkgeversorganisatie OSB donderdag een ultimatum. Onderhandelaar Ron Meyer zei toen dat hij er weinig vertrouwen in heeft dat de werkgevers met voldoende toezeggingen komen.

"En dan is het onvermijdelijk dat we gaan staken. Ik denk wel dat het dan korter duurt dan in 2012. We weten nu waar de zwakke plekken zitten." In 2012 werd door de schoonmakers dertien weken gestaakt.

Lees ook: Schoonmakers stellen werkgevers ultimatum