Medewerkers van gemeenten voeren binnenkort actie voor ''goede cao-afspraken over echte banen, koopkracht en respect''. Dat kondigt onderhandelaar Bert de Haas van Abvakabo/FNV maandag in Utrecht aan.

De vakbond had geëist dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor maandag 10.00 uur zou reageren op onder andere de eis van 2,5 procent loonsverhoging over 2013 en 3 procent voor het lopende jaar.

Gemeenteambtenaren staan volgens Abvakabo-FNV voor ''ingrijpende veranderingen''. In 2015 krijgen gemeenten er namelijk een aantal taken bij.

''Daar komt bij dat ze al een jaar zonder cao zitten. De VNG is namelijk niet bereid goede afspraken te maken'', aldus de vakorganisatie.

Ambtenaren krijgen volgens Abvakabo-FNV meer werk en tegelijk worden er banen geschrapt. ''Dat kan niet. De VNG moet nu investeren in medewerkers.''

Bezuinigingen

Uit een enquête onder vierduizend gemeenteambtenaren bleek dat 87 procent van hen verwacht dat er dit jaar wordt bezuinigd op personeel.

Het aantal arbeidsplaatsen gaat volgens 84 procent van de ondervraagden omlaag, terwijl er steeds meer externen worden ingehuurd. De medewerkers verwachten dat de dienstverlening slechter wordt, dat er werk blijft liggen en dat burgers meer zelf moeten doen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeenteambtenaren actie zullen voeren en wat die acties zullen inhouden.