ING-directievoorzitter Nick Jue heeft excuses gemaakt voor de onrust die is ontstaan over het plan persoonlijke gegevens van klanten te gebruiken om ze advertenties van andere bedrijven aan te bieden.

"Ik bied u dan ook allereerst mijn excuses aan voor de ontstane onduidelijkheid en de onrust waartoe dit heeft geleid", aldus Jue op de site.

Vorige week maakte de bank bekend dat het gegevens van klanten wil gaan gebruiken om hen gepersonaliseerde aanbiedingen van andere bedrijven te doen, zonder dat die gegevens beschikbaar werden gemaakt aan deze bedrijven.

Voor komend jaar staat in principe een proef gepland met enkele duizenden klanten. Maar Jue maakt nu bekend hiermee nog even te wachten. Eerst wil de bank in gesprek met klanten, toezichthouders, privacy-organisaties en consumentenorganisaties.

Pas dan bepaalt de bank "of en hoe we verder gaan. Of wij een proef gaan uitvoeren met een selecte groep klanten die hiervoor belangstelling heeft, wanneer en onder welke condities, zullen we pas bepalen na deze gesprekken."

Privacy

De bank riep met dit plan een storm van kritiek over zich af. Die kritiek ging vooral over de privacy: klanten willen niet dat hun gegevens voor iets anders dan bankzaken gebruikt worden.

Jue erkent nu dat ING "niet duidelijk genoeg is geweest over dit zo gevoelige onderwerp." Hij vervolgt: "Ik kan het niet duidelijker stellen: Uw individuele klant- en transactiegegevens worden door ING niet met derden gedeeld of verkocht."

Volgens ING blijft de bank binnen de grenzen van de Wet bescherming persoonsgegevens en de daarop gebaseerde Gedragscode verwerking persoonsgegevens financiële instellingen.