In februari zijn ruim een kwart meer verkochte woningen geregistreerd dan in dezelfde maand vorig jaar.

In februari dit jaar waren dat er 10.030, terwijl een jaar eerder 7.897 verkochte woningen geregistreerd werden, meldt Kadaster maandag. Dat is een stijging van 27 procent.

Ook ten opzichte van januari dit jaar is een stijging te zien; vorige maand noteerde Kadaster 8.905 woningen.

Vrijstaande woningen deden het het best, daarvan steeg de verkoop met ruim 38 procent. Bij 2-onder-1-kapwoningen is de stijging met 18 procent het minst groot.

Provincies

Ten opzichte van februari 2013 stijgt het aantal geregistreerde verkochte woningen in alle provincies. De stijging is het grootst in Noord-Brabant met 48,5 procent. Flevoland laat de kleinste stijging zien (11,8 procent). 

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kadaster. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Makelaarsorganisatie NVM signaleert eveneens dat de woningmarkt het nu beter doet dan 12 maanden terug, toen het nog erg slecht ging met de verkopen.

De brancheorganisatie spreekt zelfs van "voorjaar op de huizenmarkt''. De NVM komt in april met concrete cijfers over het eerste kwartaal.

Volgens een woordvoerder van NVM bevestigen de gegevens van het Kadaster over februari het marktherstel dat makelaars al in november en december zagen.

Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) registreert ook verkoopcijfers van woningen, maar gaat daarbij uit van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen, wat een paar maanden eerder is.