Urker vissers varen niet uit

De Urker vissersvloot vaart niet uit en de vismijn blijft tot nader order gesloten. 

Dat hebben 200 actievoerende vissers op Urk maandagochtend in een vergadering besloten. Zij zijn het niet eens met de lage marktprijzen voor tong en schol, die onder de kostprijs zou blijven.

Maandagmiddag wordt volgens woordvoerder Renze de Boer overleg gevoerd met de voorzitter van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU), Cees Koffeman.

De vissers hopen hem te bewegen tot betere prijzen. ''We voeren nu mooie vis aan voor dumpprijzen'', aldus De Boer. Hij roept collega-vissers in Scheveningen en Texel op terug te keren naar de haven en de actie te steunen.

Koffeman zei wel begrip te hebben voor de vissers. ''De prijzen zijn momenteel zo laag, daar kun je niet voor uitvaren'', aldus de VVU-voorzitter.

De prijzen worden volgens hem gedrukt door het grote aanbod aan tong, schol en ook tarbot. ''Als je kijkt naar de hoeveelheden die worden aangeboden op de afslagen, ook in België en Frankrijk, die zijn enorm.''

Gespreide verkoop

Volgens ligt een deel van de oplossing bij de vissers zelf. Die zouden de handel beter moeten informeren wat er wordt aangevoerd en op welk moment.

Daar kan de groothandel dan op inspelen door de verkoop te spreiden en dat zou ''in principe kunnen leiden tot een betere prijsvorming'', aldus Koffeman.

Consumenten zullen voorlopig weinig merken van de actie van de Urker vissers, zegt de VVU-voorzitter. De handel heeft nog voldoende (diepvries)vis in opslag. Bovendien, verzucht Koffeman, als je kijkt naar wat de Nederlandse consument aan vis eet, ''dat zijn geen spectaculaire hoeveelheden''.

Sligro

Ook horecagroothandel Sligro voorziet geen directe aanvoerproblemen. Volgens een zegsman van Sligro is Urk slechts een van de plekken waar de vis vandaan komt, maar zijn er nog genoeg andere afslagen in Nederland.

De horecagroothandel haalt daarnaast veel vis uit de visafslag in Parijs. De leverancier van Sligro in Urk kan bovendien nog een week vis leveren aan de groothandel. 

Lees meer over:
Tip de redactie