AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam, Euronext, heeft maandagochtend chemieconcern Akzo om opheldering gevraagd over de informatievoorziening rond het antidepressivum Ariza. Vorige week donderdag maakte het bedrijf bekend dat het medicijn tegen de verwachting in dit jaar niet meer op de Amerikaanse markt gebracht kan worden. Het aandeel verloor daarop 5,7 procent.
Akzo
Ariza

"We reageren op berichten uit de markt dat Akzo deze informatie al eerder zou hebben gehad", aldus een woordvoerder van Euronext. De beursregels schrijven voor dat koersgevoelige informatie zo snel mogelijk naar buiten komt.

Akzo stelt in een reactie dat het een volstrekt ongefundeerde aantijging is. Volgens het concern stuurde het Amerikaanse instituut dat toezicht houdt op medicijnen en levensmiddelen, de FDA, op 15 maart een lange fax over Ariza. "Omdat het om zeer ingewikkelde informatie gaat, was de betekenis niet direct duidelijk", aldus een woordvoerder. Op 11 april had Akzo die duidelijkheid wel, aldus de woordvoerder.

Mocht uit de informatie die Euronext van Akzo krijgt, het vermoeden rijzen dat het bedrijf de reglementen heeft overtreden, dan kan de beurs de commissie fondsenreglement inschakelen. Constateert die een overtreding, dan volgt een waarschuwing van de beurs. Tevens wordt de misstap openbaar gemaakt. Boetes legt de commissie niet op.

De afgelopen twee jaar deed de commissie Herkströter, genoemd naar de voorzitter, in negentien gevallen uitspraak. De laatste betrof Landis, dat een onderhandse plaatsing van aandelen in juli te laat bij de beurs had gemeld.

/ECONOMIEAntidepressiva goed voor groei Akzo Nobel