AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam was maandag een van de koplopers in Europa. Rond het middaguur stond de index op een plus. De graadmeter voor de belangrijkste aandelen in Amsterdam, de AEX, stond op 514,63 punten. Dat is 2,98 punten (0,58 procent) hoger dan het slot van vrijdag.


Bekijk video

Grootste stijger was ASML Holding, waarvan de koers 2,5 procent hoger stond op 25,80. Ook Aegon (plus 1,8 procent op 27,77) en Philips (plus 1,4 procent op 32,07) deden het goed.

De telecombedrijven krijgen in het algemeen een impuls, door de goede cijfers van de Franse telecomproducent Alcatel. KPN boekte een koerswinst van 1,45 procent op 5,51 euro.

MidKap

Bij de middelgrote bedrijven op de Midkap-index was supermarktbedrijf Laurus de grootste winnaar met 3,36 procent koersstijging. Beleggers lopen vooruit op de conclusie van het boekenonderzoek door het overnemende bedrijf Casino, dat maandag moet worden afgerond.

Europa

De beurs van Parijs stond 0,65 procent hoger. Die van Londen deed het 0,4 procent beter en in Frankfurt boekte de beursindex een winst van 0,5 procent.

In de telecomsector was de nodige bedrijvigheid waar te nemen. Het Franse Alcatel schetste maandag bij de presentatie van een kwartaalverlies een redelijk gunstig toekomstperspectief. De beleggers beloonden dat met een koersstijging van 4,4 procent, hetgeen Alcatel tot koploper van de Franse beurs maakte. Het Britse Vodafone, dat de laatste tijd stevig heeft moeten inleveren, was in Londen de grootste stijger met een koerswinst van 3,2 procent.

Euro

De euro stond rond het middaguur op 0,8810 dollar en was daarmee even veel waard als eerder op de ochtend. Vorige week vrijdag stond de koers op 0,8785 dollar. Tegenover het pond sterling deed de euro ,6130. Dat was eveneens dezelfde koers als eerder op de dag. Vrijdag ging de euro de markt uit op 0,6115.