Rabobank moet alsnog voor de Amerikaanse rechter verschijnen om rekenschap af te leggen over de Libor-fraude. 

Het Amerikaanse depositogarantiefonds, het FDIC, eist dat Rabobank en vijftien andere banken de verliezen vergoeden die zij een aantal banken hebben toegebracht die het FDIC tijdens de bankencrisis heeft moeten redden.

Het fonds spande de civiele rechtszaak vrijdag aan bij de rechtbank in Manhattan. Behalve Rabobank staan ook onder meer Deutsche Bank, UBS, Barclays, Royal Bank of Scotland en Societé Générale in het beklaagdenbankje.

Vorig jaar kwam aan het licht dat medewerkers van een aantal vooraanstaande banken de interbancaire Libor-rente voor eigen gewin hebben gemanipuleerd. Onder meer de Rabobank kreeg een hoge boete.

Schikking

Rabobank, Barclays, RBS en UBS hebben inmiddels een schikking getroffen met de Amerikaanse en Europese toezichthouders. Die kostte de banken bijna twee miljard euro.

Als de rechter het FDIC in het gelijk stelt wordt het prijskaartje van de Libor-zaak voor de banken nog hoger. Ook verscheidene gedupeerde Amerikaanse steden en overheidsinstellingen overwegen bovendien nog hun verliezen op de frauderende banken te verhalen.