De duizenden woningen in het aardbevingsgebied in Groningen zouden tijdens de herstelwerkzaamheden ook meteen energieneutraal moeten worden gemaakt.

Dat stelt Jeroen Vos, lid van de Sociaal Economische Raad (SER) Noord-Nederland en tevens regiobestuurder bij FNV Bouwin een brief aan de provincie Groningen. 

Volgens Vos zou zo'n plan niet alleen tot energienzuinige woningen leiden, maar ook goed zijn tegen de werkloosheid in de regio. De provincie Groningen heeft met een werkloosheid van 9,6 procent de op één na hoogste werkloosheid van alle provincies in Nederland. Alleen de provincie Flevoland telt relatief meer werklozen.

"Dit plan kan een geweldige stimulans zijn om bijvoorbeeld samen met de regionale bouwbedrijven omscholingstrajecten op te gaan zetten om de hoge werkloosheid te bestrijden," aldus het SER-lid. Bouwbedrijven zouden er volgens Vos een industrieel project van kunnen maken, zodat er fabrieken in de regio kunnen worden neergezet.

FNV Bouw-vice-voorzitter Charley Ramdas ziet bovendien mogelijkheden om een aantal met werkgevers gemaakte afspraken tot uitvoering te brengen. Zo zouden er werkloze bouwvakkers kunnen instromen.

Vijf dingen die u moet weten over werkloosheid