De gemeenten Utrecht en Amsterdam krijgen van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok ruimte om te experimenten met hun eigen huurbeleid.

Dat bevestigen de woordvoerders van Blok en van wethouder Freek Ossel van de gemeente Amsterdam vrijdag. 

Om doorstroming te bevorderen, willen Amsterdam en Utrecht onder meer kortlopende huurcontracten voor starters kunnen afsluiten voor een periode van vijf jaar.

Blok wil dit op korte termijn wettelijk mogelijk maken. De gemeenten willen verder mogelijkheden voor huurtarieven die automatisch meestijgen met het inkomen, ook als die dalen. Blok wil hierover een 'gezamenlijk ambtelijke verkenning' maken. 

Tijdelijke verhuur

De minister geeft in de brief verder aan dat hij aan een aantal van de voorstellen van Amsterdam en Utrecht al werkt. Zo is er al meer ruimte om panden tijdelijk te verhuren. Blok zegde wel toe dat dit in het najaar vastgelegd gaat worden in de bestemmingsplannen. 

De nu beperkte omvang van studentenwoningen wordt ook al aangepast. Dat moet meer ruimte maken voor het ombouwen van kantoorpanden tot studentenwoningen. 

Middensegment 

Het enige punt waar de gemeenten geen concrete toezeggingen op kregen, was het middensegment huurwoningen, met prijzen tussen de zevenhonderd en duizend euro. De twee gemeenten willen onder meer dat corporaties makkelijker dit soort woningen kunnen bouwen. Blok verwees naar de herziening van de Woningwet waaraan hij werkt. 

Eerder deze week zei de minister echter nog dat hij denkt dat er juist meer middensegmentwoningen komen, als corporaties zich alleen met hun kerntaken bezighouden. De gemeenten hebben nu hun hoop gevestigd op de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die hierover recent ook aan de bel heeft getrokken. 

Woonbeleid

De twee grote steden vroegen Blok eind vorige maand in een brief om eigen woonbeleid te mogen maken, om zo de woningmarkt op gang te brengen. De gemeenten zeggen veel meer dan andere gebieden last te hebben van een overspannen woningmarkt, door hoge huizenprijzen en het te lage aantal verhuizingen. 

Ossel is blij met de toezeggingen van Blok. "We hebben veel binnengehaald", zegt hij. "En waar dat niet het geval was - het middensegment huren - hadden we dat al ingecalculeerd. Een effectieve actie dus."