DEN HAAG - Supermarkten zijn vorig jaar minder vaak overvallen. Bij de grutters was er een daling van 13 procent tot overvallen, tegen 232 in 2000. Volgens woordvoerder C. den Bakker van de raad van hoofdcommissarissen vertoonde ook het totaal aantal overvallen op winkels een dalende trend. "Maar harde cijfers daarover kunnen we nog niet geven."

Den Bakker verklaart de afname van overvallen op supermarkten deels door verscherpt toezicht door de politie, deels door betere procedures en de inzet van meer personeel door de branche. "De introductie van de euro heeft daarbij zeker een rol gespeeld, want in het derde en vierde kwartaal liep het aantal overvallen met zo'n procent terug." In die periode zijn alle procedures nog eens tegen het licht gehouden.

Halverwege vorig jaar sprak adjunct-directeur R. Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) nog de vrees uit dat over 2001 een nieuw record van zeker 250 overvallen zou worden bereikt.

De daling zet ook in het eerste kwartaal van dit jaar door. In de eerste drie maanden van 2002 waren er 67 overvallen op supermarkten, vorig jaar in dezelfde periode nog 76.