Europese landen moeten op termijn gezamenlijk obligaties gaan uitgeven. Als Europese landen dit allemaal zelf blijven doen, is het wachten op een volgende economische crisis.

Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, vrijdag in het Financieele Dagblad.

Een monetaire unie, zoals de eurozone, is onmogelijk zonder ook de economie vergaand te integreren, meent Knot.

Dat lidstaten daarmee een deel van hun bevoegdheden moeten afstaan is onvermijdelijk, aldus Knot.

Sinds het uitbreken van de economische crisis en de financiële hulp die lidstaten als Griekenland en Portugal kregen, wordt er in Europa al gepraat over euro-obligaties, of eurobonds.

Rente

De rente die deze landen toen moesten betalen over hun obligaties was zo ver opgelopen, dat ze haast onbetaalbaar werden. Als lidstaten hun kredietwaardigheid zouden bundelen in euro-obligaties, zou die rente nooit zo ver stijgen, zo is de gedachte.

Gevolg van euro-obligaties is ook dat landen in de eurozone zich meer met elkaars begrotingen zullen bemoeien. Het financiële en economische beleid in het ene land heeft via de rente immers direct gevolg voor de financiën in andere landen.

Dijsselbloem

Minister van Financiën en voorzitter van de eurozone Jeroen Dijsselbloem heeft eerder laten weten geen principiële tegenstander te zijn van euro-obligaties als sluitstuk van de eurozone, mits er aan bepaalde randvoorwaarden is voldaan.

Maar nu is het nog te vroeg, laat een woordvoerder aan NU.nl weten. "Dijsselbloem ziet voorlopig geen heil in euro-obligaties."

In Nederland is de euro-obligatie omstreden. Premier Mark Rutte heeft herhaaldelijk aangegeven dat een Europese financiering van de staatsschuld een stap te ver gaat. 

Volgens Knot is het alternatief voor euro-obligaties dat lidstaten veel meer geld op hun rekening hebben staan om een crisis op te kunnen vangen. 

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil een debat met het kabinet over het "ondubbelzinnig pleidooi" van Knot over de euro-obligatie. 

Werkgroep

Vorig jaar zomer is een werkgroep opgericht om de haalbaarheid van euro-obligaties te onderzoeken. De Amsterdamse hoogleraar en voormalig directeur van De Nederlandsche Bank, Lex Hoogduin, is een van de leden van de expertgroep.

Dit voorjaar brengt de groep verslag uit.

Knot wil flexibeler pensioenstelsel Vijf dingen die u moet weten over euro-obligaties