Ruim 1500 schoonmakers hebben donderdag tijdens een landelijke actievergadering in Amsterdam ingestemd met het versturen van een ultimatum aan hun werkgevers in de schoonmaakbranche. 

Als die voor maandag niet aan hun eisen voor betere arbeidsvoorwaarden tegemoetkomen, gaat ''de beuk erin'', liet FNV-bestuurder Ron Meyer weten.

Na maanden onderhandelen over een nieuwe cao is er nog steeds geen akkoord bereikt voor de ongeveer 150.000 werknemers in de schoonmaakbranche. De vakbond hield daarom een grote landelijke actiedag, in navolging van een manifestatie in januari in Utrecht.

De vakbond last in het weekeinde nog een adempauze in. ''We hopen dat we het op een normale manier kunnen regelen en dat we niet tot stakingen hoeven over te gaan'', aldus Meyer. De schoonmakers eisen ''een normale loonsverhoging'', maar de werkgevers willen er niets bij doen, zegt de vakbondsman.

FNV ergert zich er ook aan dat de voorstellen van de werkgevers met betrekking tot regelingen bij ziekteverzuim niet ver genoeg gaan. Bovendien leeft een groot deel van de fulltime-schoonmakers in armoede, aldus de vakbond.

Werkgeversorganisatie OSB noemde de eisen van de FNV woensdag nog onrealistisch. ''We hebben FNV gevraagd de eisen te matigen, zodat we een concreet en realistisch loonbod konden neerleggen. Op geen enkele wijze bleek FNV bereid de eisen te matigen of prioriteren'', zei OSB-onderhandelaar Hans Simons.