ING moet de plannen voor het commercieel gebruik van klantgegevens van de bank 'onmiddellijk stoppen'.

De plannen zijn in strijd met de gedragscode voor banken en zetten het nog broze vertrouwen van de consument in de financiële sector verder onder druk.

Dat schrijft Consumentenbond-directeur Bart Combée in een woensdag verstuurde brief aan de bank.

De directeur schrijft dat de bond principieel tegen de voornemens is, aangezien de plannen niet verenigbaar zijn met de door ING ondertekende code.

Een band tussen een bank en zijn klant is volgens de bond niet te vergelijken met die tussen een commerciële partij en klant. De Consumentenbond ziet vooral veel voordeel voor ING zelf en de adverteerders, en weinig voor de klant.

ING

ING zegt dat geen informatie wordt gedeeld als de klant dat niet wil. Maar de bond wil de consument tegen zichzelf in bescherming nemen, aangezien die zich vaak niet goed laat voorlichten.

"De praktijk op internet is dat consumenten akkoord of toestemming geven zonder zich in de voorwaarden te verdiepen. Het is dan ook de vraag of toestemming een werkelijk geïnformeerde keuze van de klant is", schrijft Combée.

ING kondigde maandag aan proeven te starten met het delen van klantinformatie met bedrijven, zodat die, met ING als tussenschakel, op maat gesneden aanbiedingen kunnen doen aan een klant.

Klantdata

De bank haastte zich maandag te zeggen dat 'absoluut geen sprake zal zijn van verkoop van klantdata aan derden'. "ING zal nooit individueel herleidbare klantdata doorgeven aan derden en klanten kunnen erop vertrouwen dat ING uitsluitend gebruikmaakt van hun persoonsgegevens wanneer dat ook is toegestaan", aldus de bank maandag.

De Consumentenbond liet maandag al weten verbaasd te zijn over de plannen. Of de voornemens in strijd met de regels zouden zijn, kon de bond toen nog niet zeggen.

Knot

DNB-president Knot liet donderdagmiddag weten het voornemen van ING om klantgegevens te verkopen aan adverteerders geen goed plan te vinden.

"Vertrouwen is een groot goed in de financiële wereld. U ziet aan de reacties van mensen dat mensen zich ernstige zorgen maken dat dit oncontroleerbare vormen aan gaat nemen. Zodra die zorgen groter worden, denk ik niet dat we dit moeten doen", zegt Knot voor de camera van RTL Nieuws.

Kans

Aan de andere kant wil de DNB-president niet de innovatie in de kiem smoren, maar er zijn wat hem betreft wel fundamentele vragen over de privacy. "Ik geef ING nog een kans om me te overtuigen dat de zorgen niet terecht zijn", aldus Knot

ING lanceerde het plan om koopgedrag van klanten door te verkopen aan adverteerders. Daar moet wel eerst toestemming voor worden gegeven. De politiek liet zich al eerder kritisch uit over dit voornemen. 

ING

Een woordvoerder van ING zei donderdag dat de brief van de Consumentenbond is ontvangen.

''Deze zal in de overwegingen worden meegenomen'', was het enige dat de zegsman erover wilde zeggen. Maandag stelde de bank zich nog op het standpunt dat alle kritiek ''vooralsnog geen aanleiding is om het plan te veranderen’’.

Lees ook: Detailhandel ziet weinig in ING-plan