De regering van de Krim bereidt de nationalisatie van Oekraïense banken op het schiereiland voor.

Dat blijkt uit een decreet dat onder meer de Oekraïense nieuwswebsite Insider donderdag heeft gepubliceerd.

Commerciële banken in Oekraïne worden genationaliseerd om een kapitaalvlucht uit de instabiele regio naar het buitenland te voorkomen. Het geld dat deze operatie oplevert komt ten gunste van de schatkist van de Krim.

Door grootschalige corruptie en de chaotische situatie in het land gaat het slecht met de economie van Oekraïne. De Oekraïense munteenheid, de hryvnja, is sinds het uitbreken van de protesten in waarde gedaald. Op de Krim wordt zondag een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland.

Bankrun

Bewoners van het Oekraïense schiereiland de Krim lijken zich op te maken voor een bankrun. Volgens de grootste bank van Oekraïne staan er donderdag lange rijen bij zijn Krim-filialen.

Niet alleen bij de Privat Bank, maar ook bij andere banken stonden Oekraïners in de rij om hun tegoeden op te nemen. De Krim stemt zondag in een referendum over aansluiting bij Rusland, en de onzekerheid over de toekomst van het schiereiland lijkt bij de klanten van de banken voor paniek te zorgen.

Een woordvoerder van de Privat Bank zei dat alle banken op de Krim moeite hebben om genoeg contant geld in kas te houden. Privat heeft een daglimiet ingesteld voor zijn klanten van omgerekend 108 euro.

Achtergrond: Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Alle berichten over Oekraïne