Rabobank verwacht dat de economische groei in Nederland volgend jaar versnelt tot 1,5 procent, na een plus van 1 procent dit jaar.

De werkloosheid loopt echter voorlopig nog verder op, maakte de bank donderdag bekend in een kwartaalrapport.

Rabobank gaf vorig maand al aan de groeiverwachting voor de economie dit jaar naar boven bij te stellen, nadat de groei in het vierde kwartaal van 2013 veel hoger was uitgekomen dan verwacht.

De bank ging aanvankelijk uit van een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 0,5 procent voor 2014. Van een krachtig herstel gaat Rabobank nog niet uit. ''Gezien de in de afgelopen jaren gedaalde huishoudinkomens en woningprijzen zal de economische groei niet veel versnellen'', aldus de bank.

Werkloosheid

De werkloosheid stijgt volgens de economen dit jaar nog iets verder tot 7,25 procent. Daar zal volgend jaar nog weinig verandering in komen.

Consumenten gaan volgend jaar naar verwachting voor het eerst in 5 jaar weer meer uitgeven. Dit jaar zal de consumptie volgens Rabo minder hard krimpen dan voorgaande jaren, ondanks dat veel consumenten hun geld nog zullen oppotten of gebruiken om schulden af te lossen.

Rabobank is met zijn voorspellingen iets positiever dan het Centraal Planbureau. Het CPB voorziet dat de economie dit jaar met 0,75 procent aantrekt en volgend jaar met 1,25 procent.