Vorig jaar zijn bijna zevenduizend mensen of gezinnen hun huis uitgezet door woningcorporaties. Dat is 8 procent meer dan in 2012. 

Dat blijkt donderdag uit een enquête van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, onder 170 leden.

Doordat steeds meer huurders financiële problemen hebben, stijgt het aantal uitzettingen. Door geldproblemen kunnen ze namelijk de huur niet betalen en lopen ze een huurachterstand op.

In 88 procent van de gevallen was dat de oorzaak van de uiteindelijke uitzetting. Wietteelt, woonfraude en overlast waren goed voor enkele honderden uitzettingen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Aedes. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Hulp

Hoewel het aantal stijgt, waren er in 2007 nog ruim vijftienhonderd huisuitzettingen meer dan vorig jaar. Corporaties doen er volgens Aedes dan ook veel aan om het aantal omlaag te brengen. Er wordt gebeld met mensen die achter dreigen te lopen met de huur en waar nodig krijgen ze hulp.

"Woningcorporaties zijn er om mensen een goede woning te bieden", zegt Aedes-voorzitter Marc Calon. "Maar soms kunnen we na een uitspraak van de rechter niet anders dan overgaan tot huisuitzetting. Dat is pijnlijk, voor bewoners en voor woningcorporaties."

De totale betalingsachterstand bij de corporaties bedraagt 250 miljoen euro.