De Verenigde Staten gaan voor het eerst in 24 jaar olie uit de strategische reserves op de markt brengen. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Energie woensdag.

De eerste verkoop uit de strategische reserve sinds de inval van Irak in Koeweit in 1990 moet volgens het ministerie worden gezien als een test ''voor de capaciteiten van het systeem in het geval van een verstoring''.

Het Witte Huis liet weten dat de actie losstaat van de spanningen op de Krim en mogelijke sancties tegen Rusland. De test zou al lange tijd in de planning staan.

Analisten zien in het tijdstip van de aankondiging echter een belangrijk signaal aan Rusland, mede omdat het type olie waar het om gaat veel lijkt op de olie die normaal gesproken uit dat land wordt geïmporteerd.

Op de markt

Olie uit de strategische reserves is de afgelopen jaren vaker op de markt gebracht, maar het is de eerste keer sinds 1990 dat het om een officiële test gaat. Die moet uitwijzen of pijplijnen olie naar raffinaderijen kunnen brengen in het geval van een crisis.

Het wereldwijde aanbod van olie staat naast de spanningen rond Rusland ook onder druk door onrust in belangrijke olieproducerende landen als Venezuela en Nigeria en door de sancties tegen Iran.