De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche roepen vakbond FNV Schoonmaak op geen actie te voeren en weer aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

"Een cao-akkoord ligt voor het grijpen'', zo stelt Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) woensdag.

FNV wil donderdag een landelijke actiedag organiseren in Amsterdam, als de werkgevers niet voor middernacht over de brug komen op een aantal belangrijke agendapunten. Voor de actiedag zijn volgens FNV al zeker duizend aanmeldingen.

''Na maanden van zeer constructief en succesvol overleg met concrete stappen doet de FNV alsof er niets is bereikt'', zegt OSB-onderhandelaar Hans Simons. ''Onbegrijpelijk. Er liggen verregaande initiatieven voor banen, verbreding van werkgelegenheid, professionalisering van het vak, pensioen en verzuimbestrijding.''

Onrealistisch

OSB vindt dat FNV met acties dreigt op basis van onrealistische eisen. "We hebben FNV gevraagd de eisen te matigen, zodat we een concreet en realistisch loonbod konden neerleggen. Op geen enkele wijze bleek FNV bereid de eisen te matigen of prioriteren'', aldus Simons.

FNV ergert zich er vooral aan dat de voorstellen van de werkgevers met betrekking tot regelingen bij ziekteverzuim niet ver genoeg gaan. Bovendien leeft een groot deel van de fulltime-schoonmakers in armoede, aldus de vakbond.

In januari hielden zo'n twaalfhonderd schoonmakers in Utrecht al een grote landelijke manifestatie om te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. En in 2012 organiseerden schoonmakers verspreid over het land meer dan honderd dagen lang manifestaties en stakingen, alvorens een principeakkoord met de werkgevers werd bereikt.