Het Braziliaanse parlement gaat onderzoek doen naar mogelijke omkooppraktijken van het Nederlandse bedrijf SBM Offshore in Brazilië.

Dat meldt de NOS. Volgens de NOS zouden Braziliaanse parlementariërs naar Nederland komen om het onderzoek te volgen dat het Openbaar Ministerie tegen SBM Offshore is begonnen. 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan een dergelijk bezoek echter niet bevestigen. "Er zijn wel intensieve contacten met Brazilië, maar zulke afspraken met parlementariërs staan niet op de agenda", aldus een woordvoerder tegenover NU.nl.

Vorige maand onthulde een oud-werknemer van SBM dat het bedrijf wereldwijd steekpenningen betaalt om aan opdrachten te komen. Het zou tussen 2005 en 2011 gaan om ruim 250 miljoen dollar (185 miljoen euro) in een groot aantal landen. 

Vorige maand kondigde het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobas al aan een intern onderzoek te starten naar mogelijke corruptie van SBM.

Voor de kust van Brazilië liggen grote olievelden. SBM Offshore haalt volgens gegevens van persbureau Bloomberg bijna de helft van zijn omzet uit het Zuid-Amerikaanse land.

In het document van de oud-werknemer wordt gerept over omkoping van functionarissen in Angola, Equatoriaal Guinea, Brazilië, Maleisië, Irak, Kazachstan en Italië.

Op de hoogte

Ook bevat het fragmenten uit transcripties van opnames waaruit op te maken valt dat bestuurders (raad van bestuur en raad van toezicht) al jarenlang op de hoogte zijn van de zaken.

Volgens SBM is de informatie ''uit de context geplaatst'' door de voormalig medewerker. Deze zou SBM hebben afgeperst door 3 miljoen euro van SBM te eisen in ruil voor het niet online zetten van de informatie.

Lees ook: 'SBM Offshore betaalde 185 miljoen euro aan steekpenningen'