Oekraïne kan makkelijker gaan exporteren naar de Europese Unie. Als gebaar van steun verlaagt de EU haar invoertarieven voor Oekraïense goederen.

Dat maakte de Europese Commissie dinsdag in Straatsburg bekend. Commissaris Karel De Gucht (Handel) spreekt over een economische reddingslijn om het Oekraïense volk door deze moeilijke periode te helpen.

Naar verwachting scheelt het Oekraïne bijna 500 miljoen euro per jaar, rekening houdend met de huidige omvang van de handel.

Maar Brussel verwacht dat de handel zal toenemen doordat het Oost-Europese land goedkoper naar de EU kan exporteren.

Russische producten

De maatregel geldt voorlopig tot 1 november dit jaar. De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten nog instemmen met het voorstel. De Gucht hoopt dat dit zo snel mogelijk gebeurt, uiterlijk in april.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat Russische producten via Oekraïne goedkoper in de EU belanden, aldus De Gucht. De Russen hebben het Oekraïense schiereiland Krim bezet.

Achtergrond: Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Alle berichten over Oekraïne