De verkoop van brandstoffen in Nederland is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald. Een van de oorzaken is dat voertuigen steeds energiezuiniger rijden.

Dat meldt NOVE, de belangenorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een andere oorzaak is dat er door de economische crisis minder geld is uitgegeven aan brandstoffen.

Tot slot hebben ook de accijnsverhogingen zijn weerslag op het brandstofverbruik. NOVE-directeur Erik de Vries verwacht dat die effecten dit jaar groter zijn door de eenmalige accijnsverhoging.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Nove. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Accijns

"Wij roepen het kabinet dan ook op deze verhogingen terug te draaien en de jaarlijkse automatische indexering, waardoor Nederland steeds verder uit de pas loopt met de buurlanden, af te schaffen", aldus De Vries.

De komende jaren verwacht de brancheorganisatie een voortzetting van het dalende brandstoffenverbruik vanwege de stagnerende markt voor autoverkopen.

Daarbij blijft de productie voor zuinige auto's zich verder ontwikkelen en kiezen steeds meer consumenten voor elektrische voertuigen, zo verwacht NOVE.     

Bekijk de actuele brandstofprijzen