Een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters lijkt binnen handbereik.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem toonde zich maandagavond na overleg in Brussel ''voorzichtig optimistisch''.

Ze denken dat de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (de zogeheten trojka) het voor het einde van deze week eens worden met de Griekse overheid.

Volgens Dijsselbloem is er voortgang geboekt, maar is er meer nodig. ''Het is aan de Griekse regering om te tonen dat ze de verplichtingen nakomen'', aldus Dijsselbloem.

Er ligt nog voor 10,1 miljard euro steun op de plank voor Griekenland. Maar tot nu toe wisten de geldschieters en Athene het niet eens te worden over het nakomen van de afspraken: zonder een positief akkoord geen geld.

Griekenland heeft in de ogen van de geldschieters te weinig economische hervormingen en privatiseringen doorgevoerd. De trojka keerde twee weken geleden terug naar Athene, nadat een eerdere missie was afgebroken omdat er te weinig was gebeurd in het Zuid-Europese land.