De gouverneur van de centrale bank van Cyprus, Panicos Demetriades, is maandag opgestapt.

Zijn vertrek is direct geaccepteerd door de Cypriotische president Nicos Anastasiades, met wie Demetriades al maanden op voet van oorlog verkeerde.

Demetriades zat sinds 2012 op zijn post en was al benoemd door de vroegere communistische regering van Cyprus. Anastasiades, die vorig jaar als president werd gekozen, leidt een rechtse regering.

De rechtse partijen in Cyprus hielden de centralebank-gouverneur deels verantwoordelijk voor de ernstige financiële crisis waarin het land begin vorig jaar terechtkwam.

Hij zou na zijn benoeming in 2012 niet voldoende hebben gedaan om de banksector te hervormen. Ook werd hem door de huidige machthebbers een deel van de chaos rond de internationale redding van de banken op Cyprus aangerekend.

Inmenging

Demetriades op zijn beurt beschuldigde de regering van ongeoorloofde inmenging in het beleid van de bank. Anastasiades heeft volgens de bankdirecteur stelselmatig geprobeerd de onafhankelijkheid van de centrale bank te ondermijnen en hem tot aftreden te dwingen.

Waarom de gouverneur nu opstapt is onduidelijk. Bronnen melden dat hij in zijn ontslagbrief persoonlijke redenen voor zijn vertrek aanhaalt.