Werkgevers en werknemers hebben de huidige cao voor de bouw- en infrasector ongewijzigd verlengd tot en met 2014. Werknemers- en werkgeversorganisaties zijn dat maandag overeengekomen.

Daarmee is een inflatiecorrectie en een 2,5 procent loonsverhoging waar de vakbonden om vroegen van de baan.

Net zoals een versobering van de vrije dagen en een verruiming van de arbeidstijden, een wens van de werkgevers.

In december vorig jaar liepen gesprekken over een nieuwe cao spaak, maar halverwege februari kwamen de onderhandelingen weer op gang.

Naleving

Volgens FNV Bouw gaat deze ongewijzigde cao-verlenging gepaard met intensievere naleving van de regels. "Veel bouwbedrijven leven de cao niet goed na", zegt Mieke van Veldhuizen, bestuurder van FNV Bouw, tegen NU.nl.

Daarom wil de vakbond dat er meer wordt samengewerkt tussen werkgevers en werknemers voor meer en betere voorlichting. Ook moeten afgevaardigden van de vakbond zonder problemen bouwterreinen kunnen betreden voor controle op de naleving van de arbeidsvoorwaarden.

Volgens de vakbond kan controle op het naleven van de cao werknemers geld opleveren, want er wordt ook gekeken naar de atv-dagen, het inhouden van toeslagen en de uitbetaling van reiskosten.

Concurrentie

Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen wil alles in het werk stellen om oneerlijke concurrentie te voorkomen. "Arbeidsplaatsen van bouwvakkers worden op dit moment verdrongen door schijnzelfstandigheid en schimmige uitzendconstructies", zegt Lokhorst.

Hij verwacht ook een belangrijke rol van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). "Met minister Asscher verwachten we nieuwe, harde maatregelen om asociaal gedrag in de sector te bestrijden en goede afspraken met ons te maken over een gezamenlijke aanpak", aldus Lokhorst.

Werkgeversvoorzitter George Raessens laat in een reactie weten dat de partijen nu versneld aan de slag kunnen voor een "vernieuwde en moderne bouw-cao".

Naleving

Die naleving gaat niet direct gepaard met extra mensen of middelen vanuit de gezamenlijke organisaties van werknemers en werkgevers. Van Veldhuizen doet daarom een beroep op het moreel van werkgeversvereniging Bouwend Nederland dat zij naar haar leden uitstraalt dat handhaving van de cao ernst is.

FNV Bouw wil zelf nog voor de zomer een bureau naleving in het leven roepen.

Gevolgen

"Als werkgevers de regels aan hun laars lappen, dan heeft dat gevolgen voor onze inzet in de cao-onderhandelingen voor 2015", zegt Van Veldhuizen.  Welke precieze gevolgen dat zijn wil de vakbondsvrouw niet zeggen.

Nogmaals een ongewijzigde verlenging van de cao voor volgend jaar is in ieder geval geen optie voor de FNV. "Als de bouw weer aantrekt, dan vragen wij een reële loonsverhoging", aldus Van Veldhuizen.   

Crisis

De bouw heeft in Nederland zware klappen gekregen tijdens de crisis. Hoewel de sector na vijf zware jaren een klein beetje aantrekt en het aantal faillissementen in aantallen afneemt, hebben in januari vierduizend werknemers hun baan verloren. In totaal verloren van 2008 tot en met 2013 70.000 mensen hun baan.