De grootschalige uitrol van zogenoemde slimme energiemeters gaat van start op 1 januari 2015. Over zes jaar moeten alle huishoudens en bedrijven voorzien zijn van een nieuwe digitale elektriciteits- en gasmeter.

Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tijdens een proefperiode die sinds 2012 liep is de slimme meter geëvalueerd. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is gebleken dat er geen belemmeringen zijn voor een landelijke introductie.

Tussen januari 2012 en december 2013 zijn bijna zeshonderdduizend oude energiemeters vervangen voor nieuwe slimme meters. 1,7 procent van de aangeboden meters werd geweigerd.

Bewuster

Consumenten kunnen met de nieuwe energiemeters meteen zien hoeveel gas en elektriciteit ze gebruiken. "Hierdoor worden ze zich bewuster van hun verbruik, kunnen ze makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen", aldus Kamp.

Het is volgens de ACM en RVO wel van belang dat consumenten beter op de mogelijkheden voor energiebesparing gewezen worden. Bovendien moeten netbeheerders en bedrijven die energiediensten leveren beter gaan samenwerken.