In 2013 waren er bijna twee keer zoveel mensen als in 2008 die de kans op het vinden van een baan zo klein vonden dat ze niet eens naar werk zochten.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekend.

In totaal ging het om 70.000 mensen. Vooral 55- tot 65-jarigen waren pessimistisch over het vinden van werk. 12,3 procent van hen zocht vorig jaar niet naar werk, omdat ze hun kansen te klein vonden. Onder mensen van 35 tot 45 jaar was dat 5,3 procent.

Het aantal zogenoemde ontmoedigden was onder vrouwen met 7,2 procent bovendien anderhalf keer zo hoog als onder mannen. Ontmoedigden zijn mensen die de afgelopen zes maanden niet naar werk hebben gezocht, omdat zij de kans op succes te klein achten.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Korte termijn

Het aandeel ontmoedigden van het totale aantal werkwilligen bedraagt 6 procent. Sinds 2008 schommelt het aandeel rond dit percentage. 

Vorig jaar waren er bijna 1,2 miljoen personen die werk wilden voor twaalf uur of meer per week. Van hen was ruim de helft werkloos, wat inhoudt dat zij op korte termijn beschikbaar waren en de afgelopen vier weken naar werk hadden gezocht.

Ook waren er 284.000 mensen die wel op korte termijn aan de slag konden, maar de afgelopen vier weken niet op zoek waren geweest. Onder deze groep worden ook de 70.000 ontmoedigden geschaard.