Nederland scoort nog steeds laag als het gaat om het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van accountants- en adviesbureau Grant Thornton. 

In 9 van de 10 gevallen worden senior managementfuncties nog altijd door een man bekleed.

Niet alleen in ons land, ook op Europees niveau lijkt er sprake van stagnatie: het percentage vrouwen in hoge bedrijfsposities binnen de Eurozone ligt met 23 procent ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Wereldwijd wordt op dit moment een kwart van de beschikbare functies in de top door een vrouw ingevuld. Volgens Grant Thornton is dat vergelijkbaar met de situatie in 2007 en slechts 5 procent meer dan in 2004.

Landen waar anno 2014 relatief wel veel vrouwen de rol van CEO en CFO of een andere directiefunctie bekleden, zijn Indonesië (41 procent), de Filipijnen (40 procent), China en Thailand (beide 38 procent).

Rusland

Grootste uitschieter is Rusland, waar 43 procent van de senior managementfuncties in handen is van een vrouw. In voormalige communistische landen is de vrouwelijke arbeidspopulatie al jaren hoog, onder meer door de van oudsher sterke onderwijsparticipatie van vrouwen, aldus Grant Thornton.

Zaterdag is het Internationale Vrouwendag. Niet geheel toevallig wordt deze feestdag vooral in Oost-Europa veel gevierd. In Rusland is 8 maart zelfs een officiële vrije dag. Net als eerdere jaren heeft de Nederlandse bloemenveiling FloraHolland hierdoor weer miljoenen extra snijbloemen kunnen uitvoeren.

Volgens een woordvoerder van FloraHolland is er op de veiling afgelopen twee weken zo'n 30 procent meer omgezet dan normaal. Hij vergelijkt Internationale Vrouwendag met Valentijnsdag. Met name rozen, chrysanten en tulpen zijn dit weekend bij de Russen in trek om aan hun vrouwen cadeau te doen.