De waarde van de euro is naar het hoogste punt sinds oktober 2011 gestegen. Een euro was rond het middaguur 1,39 Amerikaanse dollar waard.

Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag.

Het afgewende risico van deflatie in de eurozone wordt aangewezen als een mogelijke oorzaak van de waardestijging van de gezamenlijke Europese munt.

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), sprak die verwachting uit tijdens een toelichting op het rentebesluit, nadat was besloten het belangrijkste rentepercentage op het historisch lage niveau van een kwart procent te houden.

Positief

Positieve cijfers die sinds de vorige beleidsvergadering naar buiten zijn gekomen over het eurogebied, bevestigen volgens Draghi dat de Europese economie nog steeds een bescheiden herstel vertoont. Tegelijkertijd schroeft de Amerikaanse centrale bank (Fed) de steunmaatregelen voor de economie juist terug. 

Woensdag werd bekend dat de economie van de eurolanden in februari sterker is gegroeid dan eerder gedacht.

De zogenoemde inkoopmanagersindex voor de euro-economieën steeg vorige maand van 52,9 naar 53,3. Eerder werd een geringe daling, tot 52,7, gemeld. Een stand hoger dan 50 wijst op een toename van de economische activiteit.

Overschot

Een ander positief bericht kwam van Eurostat vrijdag. Het statistiekbureau meldde dat het overschot op de lopende rekening van eurolanden in het laatste kwartaal van 2013 is uitgekomen op 68,8 miljard euro. Over dezelfde periode een jaar eerder ontvingen de eurolanden nog 37,8 miljard euro meer voor diensten dan ze eraan uitgaven.

In de Verenigde Staten (VS) haperde de economische groei juist vanwege het winterse weer. De Amerikaanse centrale bank (Fed) berekende dat in de eerste anderhalve maand van 2013 de economie kromp in sommige regio's die veel kampten met hevige sneeuwstormen, zoals in New York en Philadelphia . Andere regio's lieten wel groei zien.  

Export

Een sterke euro heeft een negatieve invloed op de export van eurolanden, Amerikanen moeten namelijk meer dollars neerleggen voor dezelfde goederen en diensten.

De effecten van een hoge eurokoers zijn niet direct voelbaar, de gevolgen zijn daarom na een aantal maandenpas  te zien.

De ECB kan in theorie ingrijpen door de rente te verlagen waardoor de euro in waarde daalt. Het is inmiddels ruim dertien jaar geleden dat de centrale bank de rente aanpaste om de koersen te beïnvloeden. Over een maand vergadert de centrale bank weer om de rente eventueel te wijzigen.

Bekijk actuele koersinformatie van de euro en de dollar