In de bouw gaan steeds minder bedrijven failliet. Het aantal bankroeten is in de eerste maanden van dit jaar met ruim een derde afgenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van Faillissementsdossier.nl.

In de eerste twee maanden van vorig jaar gingen er 324 bouwbedrijven failliet, in dezelfde periode van dit jaar waren dat er nog 'maar' 215.

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is dat geen reden tot optimisme. Directeur Taco van Hoek stelt dat de daling van bankroeten in de bouw voort gaat zetten, maar dat de productie, omzet en winsten in de bouw nog steeds dalen.

Graadmeter

De bouwsector geldt als een belangrijke economische graadmeter. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek vorige maand dat de omzet in het laatste kwartaal van vorig jaar met bijna 1 procent was gestegen. Het was de eerste toename sinds het vierde kwartaal van 2011.

Het totaal aantal bedrijfsfaillissementen daalde ook. Vorig jaar gingen er in januari en februari 2298 bedrijven bankroet. In de eerste twee maanden van dit jaar waren dat er 1879, een daling van 18 procent.

Achtergrond: Dit moet u weten over faillissementen | Vijf vragen over faillissementen