De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief in de eurozone op het historisch lage niveau van 0,25 procent.

Dat meldt de centrale bank donderdag.

De rente waartegen banken geld kunnen lenen staat sinds november op 0,25 procent, het laagste punt sinds de oprichting van de euro.

De rente die banken krijgen als ze hun geld aan de ECB in bewaring geven, de depositofaciliteit, blijft op 0 procent. Het rentepercentage voor banken om voor een zeer korte termijn geld te lenen om aan het einde van de dag aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, is met 0,75 procent ook hetzelfde gebleven. 

Laag niveau

De inflatie in de eurozone blijft de komende maanden nog op het huidige, lage niveau, maar zal op de middellange termijn oplopen richting de bijna 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) op mikt. Dat zei president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het jongste rentebesluit van de centrale bank.

Economen van de ECB gaan voor dit jaar uit van een stijging van het gemiddelde prijsniveau in de eurolanden met 1 procent, tegen 1,1 procent in een eerdere raming. De inflatie loopt daarna naar verwachting geleidelijk op naar 1,3 procent volgend jaar en 1,5 procent in 2016. Het duurt volgens Draghi nog zeker 3 jaar voor de beoogde 2 procent geldontwaarding in zicht komt.

Desondanks ziet de centrale bank ook deze maand geen aanleiding om de rentetarieven te wijzigen. Evenmin worden andere maatregelen genomen om de economie te ondersteunen en de inflatie op te drijven. Wel blijft de centrale bank bereid om in te grijpen als de situatie erom vraagt, aldus Draghi. Hij herhaalde dat de ECB zijn ruime monetaire beleid in stand houdt ''zo lang als dat nodig is.''

Bescheiden herstel

Positieve cijfers die sinds de vorige beleidsvergadering naar buiten zijn gekomen over het eurogebied, bevestigen volgens Draghi dat de Europese economie nog steeds een bescheiden herstel vertoont. De groei zet naar verwachting door, zij het in een laag tempo. De ECB heeft zijn groeiprognose voor dit jaar licht naar boven bijgesteld tot 1,2 procent. In 2015 en 2016 komt de groei naar verwachting uit op respectievelijk 1,5 en 1,8 procent.

De ECB ziet nog altijd voornamelijk neerwaartse risico's voor de economische groei. Draghi noemde vooral de recente onrust in opkomende markten, waar valuta's in de eerste maanden van dit jaar flink onder druk stonden. Tot dusver bleef het effect daarvan op de economie van de eurozone evenwel ''beperkt''. Ook geopolitieke factoren, zoals de crisis in Oekraïne, kunnen volgens Draghi de groei bedreigen.

De ECB-president erkende dat de werkloosheid nog altijd erg hoog is, maar sprak wel van een stabilisatie van de arbeidsmarkt. Vooral in Portugal is volgens Draghi sprake van een ''opmerkelijke'' daling van de werkloosheid.

Britse centrale bank

De Britse centrale bank houdt ook deze maand het centrale rentetarief gelijk. Het blijft op 0,5 procent, zo bleek donderdag bij het maandelijkse rentebesluit van de centrale bank. De bank handhaaft al 5 jaar de rente op dit historisch lage niveau.

Ook het beleid dat de Bank of England (BoE) voert ter ondersteuning van de economie, blijft ongewijzigd, zoals economen hadden verwacht. De bank heeft voor 375 miljard pond (456 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt gepompt door schuldpapier op te kopen.

BoE-directeur Mark Carney liet donderdag weten dat er ''geen haast'' bestond om de maatregelen terug te draaien, ook al is de Britse economie de afgelopen kwartalen fors gegroeid en ligt de werkloosheid inmiddels dicht bij de 7 procent. Dat is het niveau waarbij de centrale bank volgens eerdere uitspraken zou kunnen overwegen om de rente te verhogen.

Volgens econoom James Knightley van ING zal de economische groei in Groot-Brittannië de komende maanden flink doorzetten. Daarmee stijgt ook de kans dat de rente zal worden verhoogd. Vooralsnog gaat ING uit van een eerste verhoging in februari 2015.