Het winterse weer in de Verenigde Staten heeft de economische groei van het land in de eerste anderhalve maand van dit jaar een tik gegeven. Desondanks groeide de economie in veel van de regio's alsnog.

Dat blijkt woensdag uit een rapport van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve.

In acht van de twaalf regio's van de Fed was sprake van economische groei, meldt de toezichthouder. Alleen in de twee regio's die het hardst werden getroffen door de ijzige stormen in januari, New York en Philadelphia, kromp de economie aanzienlijk, een daling die bijna geheel en al te wijten is aan het weer.

Autoverkoop

Door de kou en sneeuw gingen consumenten minder naar de winkel en liep de autoverkoop terug. Bovendien kregen fabrieken te maken met stroomuitval, of kregen ze geen nieuwe grondstoffen, waardoor de productie stil lag. De skisector in sommige regio's profiteerde daarentegen juist van de flinke sneeuwval.

De berichten van de Federal Reserve zetten de deur naar het afbouwen van steunprogramma's weer open. Waar beleggers misschien stiekem hoopten op uitstel vanwege de zwakke groeicijfers, lijkt het verlagen van de steun nu steeds waarschijnlijker, zo zeggen analisten tegenover zakenwebsite Business Insider.

Obligaties

De Fed begon in januari met het zogeheten 'taperen', toen besloten werd om maandelijks minder obligaties in te kopen. De koepel kocht tot dat moment 85 miljard dollar (62 miljard euro) per maand aan obligaties om banken lucht te geven. Sindsdien is dat nog maar 75 miljard, een bedrag dat de komende tijd verder afgebouwd moet worden.