Na drie maanden zonder een cao is er nog geen akkoord voor ongeveer 150.000 werknemers in de schoonmaaksector. De vakbond CNV Vakmensen stelt verdere onderhandelingen met werkgevers uit.

Dat meldt CNV Vakmensen woensdag.

De vakbond struikelt over het feit dat werkgevers minder uitkering bij ziekte willen geven. Eerder waren beide partijen het er wel over eens dat ze af moesten van de wachtdagen bij ziekte.

Vorig jaar november deed CNV een voorstel voor een tweejarig cao met 5,5 procent meer loon. Volgens bestuurder en onderhandelaar van de vakbond Jan Kampherbeek komt er van de kant van de werkgevers helemaal niets. "Dat is lastig onderhandelen."

De onderhandelaar laat weten vooral duidelijkheid voor de schoonmakers te willen, zodat ze weten wat ze te besteden hebben.

FNV

Vakbond FNV Schoonmaak houdt volgende week een grote landelijke actiedag, als de werkgevers voor die tijd niet over de brug komen op belangrijke agendapunten. Dat liet FNV-bestuurder Ron Meyer woensdag weten.

''De actiedag is op 13 maart, een donderdag. Dat betekent dat de schoonmakers die daarheen gaan dus niet op hun werk zullen verschijnen'', zegt hij. In januari hielden zo'n 1200 schoonmakers in Utrecht al een grote landelijke manifestatie om te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden.

FNV ergert zich er vooral aan dat de ''schoonmaakbazen ziek personeel straffen'' door medewerkers bij ziekmelding de eerste twee dagen niet door te betalen. Bovendien leeft een groot deel van de fulltime-schoonmakers in armoede, aldus de vakbond.