Werkgeversvereniging AWVN zegt dat de looneis van vakcentrale FNV cao-onderhandelingen bemoeilijkt.

De vakcentrale wil dat cao-lonen met 3 procent stijgen, maar AWVN vindt dat een onrealistische eis. "Vrijwel geen enkel bedrijf kan momentdeel een dergelijke kostenverhoging dragen", laat de organisatie weten.

Volgens de werkgeversvereniging konden in de afgelopen maanden door de looneis een stuk minder nieuwe cao's worden afgesloten. In januari en februari zijn twintig nieuwe overeenkomsten bereikt, terwijl dat er normaal gesproken in de eerste twee maanden zo'n vijftig zijn.

AWVN is bezorgd over deze ontwikkeling: "Er dreigt opnieuw een situatie te ontstaan met tientallen cao's die formeel zijn afgelopen zonder dat er een nieuw akkoord is. Dat creëert veel onzekerheid, zowel bij werkgevers als werknemers."

Niets onredelijks

Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV, zegt dat de vakcentrale "niets onredelijks" vraagt. Volgens Patijn hebben werknemers jarenlang begrip getoond voor de gevolgen van de crisis voor bedrijven. 

"Daardoor hebben ze de afgelopen jaren keer op keer aan koopkracht ingeleverd. Nu zien ze de bodem van hun portemonnee in zicht komen en vragen ze een loonsverhoging  die net iets boven de inflatie uitkomt van het vorige jaar", zegt ze.

De vakcentrale vindt dat het nu "tijd is om te investeren in mensen en in werkgelegenheid", zodat ze er in koopkracht op vooruitgaan.

Voorzichtig

De gemiddelde afgesproken loonstijging kwam in februari uit op 1,49 procent. Dat komt overeen met de verwachtingen die het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag publiceerde. Het CPB gaat ervan uit dat de lonen dit jaar gemiddeld met 1,5 procent zullen stijgen.

Ondanks positieve economische berichten, zouden ondernemers nog voorzichtig zijn met het laten stijgen van lonen. "Daarvoor is het herstel nog te fragiel. Bedrijven zullen nog lang bezig zijn hun wonden te likken", zegt AWVN.

De vereniging baseert zich op een database van alle zevenhonderd Nederlandse cao's en tweehonderd arbeidsvoorwaardenregelingen.