De export van Nederland naar de Verenigde Staten is vorig jaar met 17 procent gedaald. 

Dat kwam vooral door een krimp van de uitvoer van aardolieproducten zoals benzine, en lagere exportprijzen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De totale exportwaarde naar de VS bedroeg vorig jaar 16,8 miljard euro, tegen 20,2 miljard euro het voorgaande jaar.

De export van aardolieproducten heeft vooral te lijden onder de winning van schaliegas in de VS. Amerikaanse bedrijven kunnen hierdoor goedkoper produceren. Ondanks de exportkrimp blijven de VS de belangrijkste exportpartner voor Nederland buiten Europa.

Schommelingen

De export naar de VS vertoonde de afgelopen jaren flinke schommelingen. In de jaren 2000-2007 steeg de exportwaarde redelijk gelijkmatig, van ruim 10 tot ruim 17 miljard euro. Daarna volgden twee jaren van exportkrimp. In 2011 en 2012 steeg de export weer fors tot grofweg 20 miljard euro.

Machines, transportmiddelen, brandstoffen en chemische producten zijn de belangrijkste exportproducten naar de VS. Het aandeel van deze exportproducten was vorig jaar ruim 70 procent van het totaal.

''Hiermee is de VS als handelspartner vooral belangrijk in de maakindustrie zoals de metaal, de chemie en de hightechindustrie'', aldus het statistiekbureau.