Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Laadpaal

Nederland daalt op Europese innovatielijst

Nederland is dit jaar naar een zesde plek gedaald op de innovatielijst van EU-lidstaten, maar zit daarmee nog altijd boven het gemiddelde.
Door NU.nl

Dat meldt de Europese Commissie in een dinsdag gepubliceerd rapport (pdf). Vorig jaar stond Nederland nog op een vijfde plaats, daarvoor zevende.

Met een zesde plek behoort Nederland wel tot de groep 'innovatievolgers'. Zweden, Denemarken, Duitsland en Finland voeren de top aan.

De Europese Commissie, belast met de dagelijkse leiding van de Europese Unie, betitelt de score van Nederland wel als 'goed'. Dat is volgens het rapport mede te danken aan de internationaal wetenschappelijke co-publicaties, publiek-private co-publicaties en meest geciteerde wetenschappelijke publicaties.

Naast de 28 lidstaten zijn ook Zwitserland en Noorwegen meegenomen in het onderzoek.

Minpunt

Een minpunt van Nederland is volgens het rapport de verkoop van innovaties aan bijvoorbeeld ondernemingen. Ook een sterke daling van licentie- en patentinkomsten uit het buitenland dragen niet bij aan een hogere notering.

Naast Nederland behoren België, Cyprus, Estland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk tot de groep die net achter de koplopers staan.

Op regioniveau behoort Nederland wel tot de top van Europa. Utrecht en Noord-Brabant worden gezien als de innovatieleiders binnen de 190 Europese regio's.


Lees meer over:

innovatie

Aanbevolen artikelen