Het herstel van de economie in Nederland en de rest van Europa komt in gevaar als het conflict rond Oekraïne uit de hand loopt. 

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dinsdag gezegd tijdens een extra Kamerdebat over Oekraïne. 

"Het economisch herstel loopt gevaar als we in een confrontatie met Rusland terechtkomen. Kijk maar naar de reactie van de beurzen in Rusland", zei Timmermans. De beurs in Moskou kelderde maandag met meer dan 10 procent. 

Het instellen van sancties door de Verenigde Staten en de Europese Unie zal leiden tot een reactie van Rusland. Dat land kan bijvoorbeeld de gaskraan dichtdraaien. Volgens Timmermans zal Rusland uiteindelijk de meeste schade ondervinden, maar zijn er ook voor Nederland "vergaande consequenties". 

Terughoudend

Na afloop van het debat zei Timmermans desgevraagd dat het niet zo is dat Nederland terughoudend is over sancties vanwege de mogelijke economische gevolgen. Hij sprak tegen dat er verschil van mening is met andere, voornamelijk Midden- en Oost-Europese landen, die verder zouden willen gaan. "We hebben op dit punt geen enkel ander standpunt dan andere EU-lidstaten." 

Timmermans wil wel "enige voorzichtigheid" betrachten met sancties. "Het is volkomen onaanvaardbaar wat de Russen hebben gedaan, maar aan de andere kant is het onmogelijk om een uitweg te vinden zonder diezelfde Russen."

De minister deed zijn uitspraken over de mogelijke consequenties van het conflict rond de Krim voor de economie kort nadat het Centraal Planbureau had gemeld dat de Nederlandse economie bezig is langzaam uit het dal te klimmen, met een verwachte groei van 0,75 procent dit jaar en 1,25 procent volgend jaar. 

Achtergrond: Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Zes dingen die u moet weten over Oekraine | Alle berichten over Oekraïne