De Europese aandelenbeurzen toonden dinsdag weer wat herstel na de verkoopgolf van een dag eerder. 

Beleggers haalden opgelucht adem na het bevel van de Russische president Vladimir Poetin om de troepen terug te laten keren naar de kazernes.

De dreiging van een escalatie van het conflict in Oekraïne lijkt daarmee te zijn afgenomen. ​De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 15.00 uur 2,3 procent hoger op 397 punten. 

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,8 tot 1,2 procent. De beurs in Moskou klom circa 4 procent, na de koersval van bijna 11 procent op maandag.

Veilige beleggingshavens

Handelaren vluchten over het algemeen naar veilige beleggingshavens zoals staatsleningen en goud bij politieke onrust. Onzekerheid maakt beleggers nerveus.

Toch zou de economie van Oekraïne geen gevaar moeten vormen voor de wereldeconomie, daarvoor is de invloed te klein. Alleen al het Nederlandse bruto binnenlands product, de opgetelde waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, is ruim vijf keer zo groot.

Beleggers vrezen mogelijke sancties tegen Rusland omdat die de energieprijzen kunnen opjagen. "Hogere energieprijzen zou het kwetsbare economische herstel in Europa in de kiem kunnen smoren", zegt beleggingsexpert Maarten-Jan Bakkum van de vermogenstak van ING.

Volgens hem kunnen economische belangen van Europa en Europese bedrijven risico lopen als de relatie met Rusland sterk zou verslechteren.

Kettingreactie

Een bankroet van Oekraïne kan volgens Bakkum een kettingreactie veroorzaken. Oostenrijkse en Hongaarse banken die grote belangen in het land hebben, kunnen dan in de problemen komen. "Een faillissement van Oekraïne zal de toch al kwetsbare opkomende markten verder onder druk zetten", zegt de beleggingsexpert.

Maar het grootste economische gevaar schuilt volgens Bakkum in de Russische gasexport. Meer dan 50 procent gaat via Oekraine naar Europa. "Verdere escalatie van het conflict zou ertoe kunnen leiden dat gasinkomsten stilvallen. Dat zou de toch al zwakke Russische economie ongetwijfeld in een recessie duwen", aldus Bakkum.

Terugtrekken

Inmiddels heeft de Russische president Vladimir Poetin bevel gegeven om de Russische troepen die sinds vorige week bezig zijn met grootschalige oefeningen op het schiereiland de Krim, terug laten gaan naar hun bases, zo meldde persbureau Interfax.

Achtergrond: Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Zes dingen die u moet weten over Oekraine | Alle berichten over Oekraïne